SHPËRNDAJE
loading...

Si duket jemi  në një kohë  kur tradita, me modernën, po bëhen bashkë nga vajzat e reja që po e  preferojnë  ti ngjallin dhe ti kthejnë  ritualet e dasmave nga  e  shkuara, përcjellëja e vajzës  nuse sipas traditës së  vjetër  ka qenë  thuajse më  e vështirra, ceremonia  e zinetit dhe teleisjës  si dhe Riti I kanës, kjo e fundit  thuajse është  e qëndrueshme në kohë  edhe tani.
Mirpo se ku janë  fillet e kësaj tradite ose se a  është  autoktone e jona ende nuk  e dim.
Etnologia Shukrane Begu, është  shprehur se kjo traditë  është  shum  vjeqare,ku si shkak i kohës moderne para sa vitev  thuajse kjo  ishte harruar, mirëpo vitet e fundit kjo ceremoni është aktive thuajse në  shumicen prej kanagjegjave, riti i  kanës mban në vete vajtimin e nuses për largimin nga shtëpia,mundin që do ta pret në shtëpin e burrit,si dhe ruajtjen nga syri i keq(msyshi).
Sipas etnologes “Nata e fundit ishte ajo kur vajzës i ngjitej kana” në kohët e më hershme ky ritual është zhvilluar krejtësisht ndryshe me  atë  që është  sot,vajzat e reja nuk i japin rëndësinë që i jepej dikur kësaj tradite, por duan që dasmat e tyre të jenë njëkohësisht moderne dhe tradicionale thuajse me shum është si një pjesë  artisitke ku protagonsite kryesroe është “Nusja” dhe vajtimin e shëndrron në të qeshur.
Se ku qëndron gjenza e krejtë  kësaj a bënë pjesë  ne traditat tona  sipas saj ende nuk eshte bere ndonjë studim thelbësor mirpo sa i përket  jetëgjatsisë  së  kësaj në trevat  Shqiptare kjo vazhdon të mbetet njëra nga traditat tona autokotone.Këngëtarja e Zhanrit Folkklor  L.P  perfaqesuse e grupit të vajzave   që këndojnë  në  këto ceremoni  ka thënë se këngët janë  të vecanta dhe nuk kanë ndryshuar nga koha e  më  hershme por ato janë   ruajtur, këto këngë  përëherë  këndohen nënë  përcjelljen  e Defit.

E ngjashme:  Ja pse duhet të mbajmë macë në shtëpi

Sipas vajzave të këtij grupi “Këngët e kanës kanë  një  dhembje të madhe per  vajzat e  shtëpisë”

Dorentina Brahimi  aktiviste për të  drejtat e femrave është shprehur që është kundër  kësaj qështje  ku sipas  saj është dicka që i përket shoqëris patriarkale ku  Zëri i femrës nuk është  ndëgjuar fare vet fakti që fati i tyre i është caktuar nga më te mdhënjët e familjes  .
D.B këtë e ka lidhur edhe me fuqin e fjalës së femrës në atë kohë që ka qenë e pafuqishme, “ajo kohë duhet të  ndërpitet ta ngrisimin zërin tonë për ta përcaktuar vet fatin tonë” është shprehur ajo.

Venera Grabanica

REKLAMË

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here